Blog


Produkcióban a NAV Online Számla integrációs megoldásunk
2018. július 03.

A hatályos magyar jogszabályok szerint 2018.07.01-től újabb gazdasági szereplők kerültek az online számla adat szolgáltatási kötelezettség hatálya alá. Az adóhatóság az adatszolgáltatáshoz az Online Számla Rendszer (OSZR) névre keresztelt webes rendszert bocsátotta az adózók rendelkezésére, mely az adózói fiók kezelésén túl végpontot szolgátat a számlázórendszerek számára az adatszolgáltatáshoz.

Ezúttal a változtatások számos Magyarországon tevékenykedő vállalkozást érintettek, így tavasszal mi is megbízást kaptunk egy legacy számlázórender OSZR integrációjának kialakítására. A feladat különlegessége volt, hogy az integrációt nem a számlázó rendszer részeként, hanem egy attól független szoftverkomponenssel kellett megoldani.

Az elkészített megoldásban ez az önálló alkalmazás a számlázó rendszer által előállított számla adat struktúrákat folyamatosan továbbítja az OSZR irányába, a megfelelő biztonsági és logolási kritériumok mentén. A NAV szinkron és aszinkron visszajelzései alapján pedig tájékoztatja illetve riasztja a felhasználókat a NAV-oldali adatfeldolgozás sikeressége függvényében.

Habár a NAV még június közepén is eszközölt változtatásokat a kommunikációban, egy több ezer számlafelküldést felölelő, sikeres tesztidőszakot követően az alkalmazás produkcióba állt és folyamatosan továbbítja a számla adatokat a NAV irányába.